Toppfält: innehåll

Bitcoin

Ticker: BTC
Hemsida: https://bitcoin.org
Whitepaper: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf
Algoritm: Proof of Work
Max Utbud: 21,000,000
Cirkulerande Utbud: 18,748,988
Stöds av Ledger/Trezor: Ja
Övriga plånböcker: Bitcoin Core, Electrum

Bitcoinlogo

Den första och största kryptovalutan

Första

När vi pratar om kryptovalutor så är det oftast Bitcoin som dyker upp först i våra tankar. 

Bitcoin skapades 2009 som en följd av Finanskrisen 2007-2008 av en person eller grupp under aliaset Satoshi Nakamoto. Huvudsyftet när Satoshi skapade Bitcoin var att möjliggöra betalningar över internet mellan användare utan inblandning av någon tredje part.

Bitcoin är ett decentraliserat nätverk. Det betyder att ingen central punkt kan bestämma över nätverket. Det finns alltså ingen centralbank som kan bestämma över Bitcoins penningpolitik. Istället så är penningpolitiken skriven i kod.

Till exempel så gör det att vi vet att det aldrig kommer finnas fler än 21 000 000 Bitcoins vilket även gör det möjligt att hela tiden se vilken inflationstakt vi har.

Det som var och fortfarande är revolutionerande med Bitcoin är att behovet av mellanhänder försvann och värde kan nu flöda fritt och billigt över hela världen. Person till person. 

Största

Bitcoin är i skrivande stund den största kryptovalutan sett till Market Cap och i mångas ögon så är det den enda riktiga kryptovalutan.  

I dagsläget är Bitcoin på plats 14 av alla valutor i världen sett till Market Cap. SEK ligger på plats 20. Nedan är ett urklipp med data från www.coinmarketcap.com

Protokollet använder sig av konsensusalgoritmen Proof of Work (PoW).

På Bitcoin-nätverket skapas ett block var 10e minut som innehåller alla transaktioner från de blocket som skapades innan det blocket.

Enkelt förklarat kan man säga att Miners tävlar om att validera det nya blocket genom att med datakraft lösa svåra matematiska problem. När de validerar ett block ser de till så att alla transaktioner stämmer överens och att ingen har försökt betala med Bitcoins som de inte har.

I och med att alla transaktioner sedan blockkedjans begynnelse finns på “liggaren”, tidsmarkerade och uppdelade i “10-minuters block” så kan man se om användaren som skickat en transaktion faktiskt har saldo på sin adress för att kunna genomföra transaktionen. Minern som hinner validera blocket först får en belöning i form av nya Bitcoins.

När det senaste blocket är validerat så binds det ihop med det föregående blocket, som också har bundits ihop med föregående block. På så sätt blir det en kedja av block. Därför kallas tekniken som Bitcoin använder sig av för Blockchain.

Till en början fungerade PoW alldeles utmärkt då alla kunde vara med och bidra till nätverkets säkerhet genom Mining och ta del av de belöningar som ges i utbyte.

Idag är svårighetsnivåerna för att få ta del av belöningen så hög att det bara är stora företag med stora hallar fyllda av dyra specialiserade datorer med ASIC’s (specialiserade grafikkort) som endast är skapta för att utvinna Bitcoin som tar del av belöningarna för att skydda nätverket. 

Detta är dels ett problem på grund av att vanliga personer inte längre tjänar något på att bidra till nätverket, och dels för att det har gjort att energiförbrukningen vid Bitcoin-mining blivit så hög att den kan jämföras med ett medelstort land. I dagsläget håller majoriteten av företagen som utvinner Bitcoins till i länder där det är dåligt utbud av billig förnybar energi. 

Detta är något som Bitcoin-communityn jobbar med och det har skapats flera initiativ för att öka andelen grön energi vid utvinning av Bitcoin. 

Det digitala guldet

Många ser Bitcoin som ett nytt slags Store of Value och skydd mot inflation istället för en valuta som används till vardags som betalningsmedel.

Det beror både på Bitcoins penningpolitik men också på grund av att Bitcoin-nätverket i dagsläget kan uppfattas som långsamt och beroende på hur många som använder nätverket samtidigt kan även transaktionsavgifter uppfattas som höga. 

Men det finns lösningar på dessa problem. Det har utvecklats en Layer 2-lösning som kallas Lightning Network.

Det är ett betalningsnätverk som byggs ovanpå Bitcoins blockkedja som gör att transaktioner kan ske mellan användare utan att varje enskild transaktion sparas i Bitcoins blockkedja.

Detta möjliggör snabbare och billigare transaktioner. 

Här kan du läsa mer om Lightning Network 

Första av många?

Den 7e september blev Bitcoin accepterat som ett “lagligt betalningsmedel” i El Salvador efter en röstning där 62 av 84 röstade för Bitcoin.

Det betyder att El Salvador blev det första landet som kräver att alla som säljer varor eller tjänster ska kunna ta emot Bitcoin som betalning.

Landet har experimenterat med Bitcoin som valuta sedan 2019, främst i en kuststad vid namn El Zonte där de betalade en del av arbetarna i Bitcoin och gjorde det möjligt för dem att betala räkningar och köpa mat och andra förnödenheter med valutan.

El Salvadors president Bukele har varit en drivande kraft i införandet av Bitcoin som lagligt betalningsmedel i El Salvador och han har fått hjälp av företaget Strike och deras VD Jack Mallers.

Strike är ett finansiellt tjänsteföretag som använder sig av Lightning Network vilket är nödvändigt om man ska kunna använda Bitcoin till att göra mikrotransaktioner.

Knapp, skrolla upp
Sök