Toppfält: innehåll

Cosmos

Ticker: ATOM
Hemsida: https://cosmos.network/
Whitepaper: https://v1.cosmos.network/resources/whitepaper
Algoritm: Proof of Stake / BFT-tendermint
Max Utbud: Inget
Cirkulerande Utbud: 292,767,262 ATOM
Stöds av Ledger/Trezor: Ja
Övriga plånböcker: Keplr, Cosmostation

Atom

The Internet of Blockchains

Cosmos

Cosmos (ATOM) är kärnan i “The internet of Blockchains” där tanken är att de ska koppla ihop och möjliggöra så att alla stora nätverk och blockkedjor kan kommunicera och göra transaktioner mellan varandra på ett problemfritt och säkert sätt. Cosmos är optimerat för att bygga applikationer som är “cross-chain”-vänliga.

Tekniken

Cosmos är ett nätverk av oberoende parallella blockkedjor som var och en använder olika versioner av Proof of Stake och/eller kombinerat med den klassiska “Byzantine fault tolerant algoritmen” (BFT-Algoritmen). 

Den första blockkedjan i Cosmos-nätverket är Cosmos Hub. Den ansluter till många andra blockkedjor via ett nytt “inter-blockchain kommunikationsprotokoll”. Cosmos Hub fungerar som ett medium mellan de olika blockkedjorna eller “zonerna” som Cosmos egna utvecklare kallar det. Cosmos Hub spårar tokens och registrerar det totala antalet tokens i varje ansluten zon. Tack vare detta kan tokens överföras från en zon till en annan säkert och snabbt utan behov av ett “flytande medel” i utbyte mellan kedjorna då överföringarna mellan zonerna går via Cosmos Hub. 

Den här typen av uppbyggnad löser många av problemen andra stora blockkedjor står inför idag. Framförallt problemen med interoperabilitet och skalbarhet. 

Cosmos Hub använder sig av en konsensus-algoritm som kallas Tendermint. Det är en version a BFT och PoS. Tendermint är både snabbare och mer skalbar än Bitcoin och dess Proof of Work. Dessutom är Tendermints koldioxidpåverkan ca 1% av Bitcoins.

Säkerhet

Cosmos Tendermint är säkrare än vanliga PoS-näterk som har “Nothing-at-stake”-problemet, vilket betyder att validatorer inte blir bestraffade för “dålig” aktivitet på nätverket. Om validatorer på Cosmos-nätverket bryter mot protokollet riskerar de att bli straffade genom något som kallas “Slashing” vilket då leder till förlorade tokens.  Validatorerna på Cosmos har en liknande roll som Miners i Bitcoin-nätverket. Istället för att säga att de “gräver” block kan vi säga att de “skapar” block genom att rösta med hjälp av kryptografiska signaturer om en transaktion är giltig eller ogiltig. 

Validatorerna på Cosmos-kedjan är dedikerade maskiner som ansvarar för att skapa de nya blocken med dess transaktions-uppgifter. “Icke validerare” (personer som du och jag) kan välja att låna ut sina tokens (ATOM) till en validator på Cosmos-nätverket för att tjäna en del av block-belöningarna i form av ATOM och även övriga belöningar så som airdrops

Cosmos-nätverket kräver ⅔ eller mer från validatorerna för konsensus istället för vanliga 51% vilket gör nätverket robust och säkert och svårt att ta kontroll över/hacka.

Tendermint hanterar alltså det vanliga PoS-problemet “Nothing-at-stake” genom att straffa validatorer med dåliga avsikter med ett avdrag på deras stake-position.

Projekt i Cosmos-nätverket 

Det finns massvis av intressanta projekt i Cosmos ekosystem. Nedan länkar vi vidare till några som vi tycker sticker ut lite extra.

Osmosis – En decentraliserad handelsplats för olika tokens i ekosystemet. https://osmosis.zone/

Juno – Ett decentraliserat, publikt nätverk för smarta kontrakt mellan olika blockkedjor. https://www.junonetwork.io/

Secret Network – En blockkedja med högre integritet där du väljer vad du vill dela, med vem och hur. Detta ger ett ökat skydd för användare. https://scrt.network/

Evmos – Ett projekt som gör det möjligt att enkelt flytta över Ethereum-baserade applikationer över till Comsos ekosystem. https://evmos.org

Staking av ATOM

ATOM går att stakea via Ledger Live med en årlig avkastning på 8-10% minus avgiften som validatorn tar (ca 5%). Ledger är det säkraste och bästa stället för att stakea dina ATOM. 

https://www.ledger.com/staking-cosmos

Cosmos-nätverket har som tidigare nämnt massvis med blockkedjor och olika tokens. Samtliga går att stakea med plånboken Keplr (du kan använda Ledger i Keplr).

https://www.keplr.app/

Knapp, skrolla upp
Sök