Ethereum
Ticker: ETH
Hemsida: https://ethereum.org
Whitepaper: https://ethereum.org/en/whitepaper/
Algoritm: Proof of Work -> Proof of Stake
Totalt Utbud: 116 516 081
Cirkulerande Utbud: 116 516 081
Stöds av Ledger/Trezor: Ja
Övriga plånböcker: MetaMask

Plattformen för smarta kontrakt och dAppar
Idén om Ethereum kom från Vitalik Buterin i slutet av 2013. Vitalik’s första tanke var att han ville vara med och utveckla Bitcoin-protokollet, men han hade svårt att få igenom sina åsikter. Istället valde han att skapa Ethereum som gick live 30 juli 2015.
Han fick bland annat hjälp av Anthony Di Lorio, Mihai Alisie och Charles Hoskinson. Charles hoppade senare av och startade Cardano (ADA) för att han och Vitalik hade olika åsikter om Ethereums framtid.
Ethereum är en av de första kryptovalutorna och i skrivande stund är det den näst största kryptovalutan sett till Market Cap. Nästan varje dag omsätter Ethereum störst värde av dagliga transaktioner av alla blockkedjor, vilket tyder på att det är den mest använda kedjan.
Ethereum var bland de första (om inte den första) som realiserade användningen av decentraliserade smarta kontrakt. Detta möjliggjorde det för programmerare att enkelt bygga decentraliserade versioner av i stort sett alla tjänster som banker, mäklare och handelsplatser erbjuder.
Den tidiga användningen av smarta kontrakt i kombination med ett enkelt programmeringsspråk gjorde att ETH blev förstahandsvalet för de flesta som ville bygga decentraliserade appar. Programmerare som kom in lite senare valde även dem ETH i och med att de flesta applikationerna redan var byggda på ETH. Vill man att sin applikation ska kunna kommunicera med andra applikationer är det bra att använda sig av den blockkedjan som har flest applikationer.
Ethereum 2.0
Ethereum är ett Layer 1-protokoll som i skrivande stund använder sig av Proof of Work (PoW) som konsensusalgoritm. Detta är i dagsläget lite av ett problem. Ethereum har växt och blivit en väldigt populär blockkedja vilket leder till en stor belastning på kedjan som den gamla och energikrävande PoW inte riktigt klarar av. Det i sin tur resulterar i att vanliga transaktioner blir dyra då man behöver “buda” mot andra användare för att få igenom sin transaktion.
Det är dock lösningar på gång. Planen för Ethereum är att blockkedjan successivt ska emigrera över från Proof of Work till Proof of Stake (PoS) via hardforks.
Det kommer även en lösning som kallas för “Sharding” vilket kort förklarat innebär att man minskar trängseln på blockkedjan genom att skapa nya små kedjor som kallas shards. Genom dessa shards kan validatorer lösa/skapa transaktioner. Det innebär att belastningen minskar för alla validatorer då de inte behöver bearbeta transaktioner över hela stora Ethereum-nätverket.
Staking av Ethereum
Staking betyder enkelt förklarat att man låser in sina tokens för att säkra blockkedjan. I utbyte får man belöning i form av det token man låser in. Det går att stakea på lite olika sätt. Antingen direkt på blockkedjan eller genom att låsa in sina tokens på handelsplatser som erbjuder den funktionen.
Direkt på nätverket
För att stakea Ethereum själv på nätverket måste du äga 32 ETH. Då har du din alldeles egna Validator node på Ethereum-nätverket.
Här är en guide med viktig information om du vill bli en validator på Ethereum-nätverket.
Om du inte äger 32 ETH men ändå vill stakea dina ETH direkt över nätverket så kan du gå med i en “pool” där flera olika investerare går ihop för att tillsammans uppnå 32 ETH och därmed bli en Validator node.
Det är viktigt att du gör din egen efterforskning innan du går med i en sådan pool. Kom ihåg uttrycket “Not your keys, not your coins”. Lämna aldrig ut dina privata nycklar.
Ett smidigt alternativ är att stakea dina ETH via din Ledger. Stakingen via Ledger är på Lido som är en decentraliserad staking-lösning. Det räknas kanske inte som att du går direkt över nätverket, men du får de fördelar som om det vore direkt över nätverket. Här är en guide hur det funkar.
På handelsplatser
Det enkla alternativet är att stakea dina ETH på handelsplatser som erbjuder den funktionen. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är lika säkert och oftast får du inte lika bra ränta som när du går direkt via Ethereum-nätverket.
Vi förespråkar att du låser in dina ETH direkt på nätverket. Väljer du att låsa in dina ETH på handelsplatser rekommenderar vi att du läser om vilka risker det innebär och hur länge du måste låsa in dina ETH för att få ränta.
Nedan finner du länkar med info om hur du låser in dina ETH på två av de största kryptohandelsplatserna.