Toppfält: innehåll

Monero

Ticker: XMR
Hemsida: https://getmonero.org + https://monero.org
Whitepaper: https://getmonero.org/resources/research-lab/
Algoritm: Proof of Work (RandomX)
Totalt Utbud: 18,132,000 + tail emission
Cirkulerande Utbud: 18,006,710
Stöds av Ledger/Trezor: Ja
Övriga plånböcker: Monero GUI Wallet, Cake Wallet, My Monero

Monerologga

Historia

2013 publicerades skriften “CryptoNote-protocol” av Nicolas van Saberhagen. CryptoNote är ett protokoll vars mål var att lösa Bitcoins problem med bland annat spårbarheten av transaktioner. 

Precis som Satoshi Nakamoto är Nicolas van Saberhagen en pseudonym och ingen vet vem personen eller gruppen är. En teori bland många i kryptovärlden är att Nicolas van Saberhagen även är Satoshi Nakamoto. 

CryptoNote-protokollet blev en grundsten i många nya kryptovalutor. Monero lanserades i april 2014 av flera tidiga Bitcoin-utvecklare som ansåg att den enda lösningen till Bitcoins “integritets-problem” var att starta en helt ny blockkedja som har integritets-lösningar i Layer 1.

Monero är noggrant designat med följande principer: 

Decentraliserat nätverk
Monero-nätverket och dess liggare är distribuerad över hela världen. Det är ingen enskild server eller databas som kan bli attackerad, kontrollerad eller censurerad. Om en stat skulle stänga ner alla Monero-noder i deras land eller försöka hindra människor från att skicka/ta emot Monero skulle det vara helt i onödan. Resten av världen skulle fortsätta alla hålla igång nätverket och processera transaktioner. 

Finansiell säkerhet
Monero-nätverket säkrar sig själv genom kryptografiska mekanismer som inte går att korrumpera. Det betyder att användare av Monero aldrig behöver lita på att en tredjepart har hand om hens tillgångar eller transaktioner. Varje användare kan själv verifiera giltigheten av liggaren. 

Finansiell integritet
De flesta blockkedjor uppnår stark säkerhet på bekostnad av integritet. Monero prioriterar att erbjuda total integritet utan att kompromissa bort säkerhet. Transaktionsbelopp, sändarens identitet och avsändarens identitet är gömda på blockkedjan. Det gör att användarens finansiella aktiviteter inte är spårbara.   

Fungibilitet
Termen fungibilitet hänvisar till en tillgångs förmåga att vara oskiljbar och utbytbar. 

Exempel: Du lånar ut 1 kg mjöl till din granne som ska baka en kaka. När du får tillbaka mjöl veckan därpå får du tillbaka 1 kg mjöl, men det är inte samma mjöl som du lånade ut eftersom det redan använts. Det spelar ingen roll eftersom mjöl är av fungibel karaktär. Om istället lånar ut din bil så vill du förmodligen ha tillbaka samma bil. Din bil är alltså inte av fungibel karaktär. 

Moneros tekniker för total integritet gör också att Monero är fungibel. Det betyder att om en användare lånar ut 1 Monero till en annan användare kan den användaren lämna tillbaka vilken Monero som helst eftersom det inte är någon skillnad på dem. Alla kryptovalutor med transparenta liggare och spårbar historik besitter inte denna egenskap. Varför det är viktigt skriver vi om nedan under “befläckade mynt”.

Tekniken

Monero använder sig av konsensusalgoritmen Proof of Work (PoW). Algoritmen de använder sig av kallas för RandomX och är designad för att göra det omöjligt att utvinna Monero med utrustning som är specialtillverkad för mining. Mining av Monero sker alltså med CPU-kraft. Det gör nätverket mer decentraliserat då stora företag inte kan bygga hallar fyllda med ASIC-miners och överta en stor procentdel av nätverket. 

För att säkerställa att det alltid kommer finnas incitament till att utvinna Monero och hålla nätverket säkert finns det inget maximalt utbud av Monero. Istället använder de sig av två “utsläpps-kurvor”: 

Huvud-kurvan (Main curve): 18,132,000 mynt (I slutet av maj 2022 är alla mynt från huvud-kurvan ute i cirkulation)

Svans-kurvan (Tail curve): När huvud-kurvan är färdig så hoppar svans-kurvan igång. Då utvinns 0,6 Monero per block i all evighet. Monero kommer då ha <1% i inflation. 

I Monero-nätverket skapas det ett nytt block varannan minut. Jämför vi utbudet av Monero (XMR) med Bitcoin (BTC) så kommer det finnas lika många XMR i cirkulation som BTC år 2040. De kommande 19 åren är alltså Monero mer sällsynt än Bitcoin. 

 

Monero använder sig av olika kryptografiska tekniker för att säkerställa integriteten hos användarna:

Ring signatures

En teknik som skyddar avsändaren genom att blanda ihop transaktionen med flera andra fejk-transaktioner. Det gör det omöjligt att se vilken transaktion som är den riktiga. 

RingCT

En kryptografisk teknik som döljer summan av Monero som skickas i alla transaktioner.

Stealth adresses

En teknik som skyddar mottagaren genom att alla Monero-transaktioner först skickas till en unik “engångsadress”. Mottagaren får tillgång till mynten som är skickade till adressen utan att avslöja den egna plånbokens publika adress eller andra transaktioner. 

Kovri

En teknik som bryter alla länkar mellan transaktioner och fysiska platser genom att dölja transaktionens ursprung och all Monero-aktivitet på nätverket. 

Vi kommer inte gå djupare in i varje teknik här utan hänvisar istället till Monero-communityns egna skrifter. 

Ett tips är att kolla in “Mastering Monero – The future of private transactions” av Serhack. 

Vardagliga problem som Monero löser

Monero är noggrant konstruerad att erbjuda den fungibilitet och transaktions-integritet som är nödvändig för att en valuta (krypto eller fiat) ska vara fungerande för vardaglig användning. 

Samma egenskaper som gör Monero säker för vardaglig användning är olyckligtvis också tilltalande för de som begår olagliga aktiviteter. Detta är dock något som har plågat alla valutor sedan idén om pengar utformades flera tusen år sedan. Vi skriver mer om det under Argument mot kryptovalutor.

Prismanipulation
Erik är den enda mekanikern i en liten stad. En av hans kunder betalade för ett oljebyte med Bitcoin. Erik kollade sedan upp hans adress på liggaren och såg att kunden hade 1000 Bitcoins. Nästa gång kunden kom för ett oljebyte dubblade Erik priset. Hade kunden istället använt Monero hade Erik inte kunnat se hur mycket pengar kunden har. 

Finansiell övervakning
Fridas föräldrar skickade Bitcoin till henne för att betala för studieböcker, efteråt fortsatte de att övervaka hennes Bitcoin-adress och aktivitet. Några månader senare skickade Frida Bitcoin till en donations-adress som tillhör en organisation som inte delar samma politiska åsikter som hennes föräldrar. Hon visste inte att hennes föräldrar övervakade hennes Bitcoin-aktivitet förrän hennes föräldrar ringde och sa upp kontakten med henne. Hade de istället använt sig av Monero hade det inte hänt då det är omöjligt att övervaka någons transaktionshistorik. 

Leverantörskedja – integritet
Mergim äger ett litet företag som tillhandahåller catering-tjänster för lokala events. En konkurrent använder blockkedje-spårning för att identifiera alla Mergims kunder. Företaget använder sedan denna lista och kontaktar alla hans kunder och erbjuder samma tjänst 5% billigare. Om Mergims företag hade använt sig av Monero istället hade konkurrenten inte kunnat stjäla hans kunder. 

Diskriminering
Anna hittade hennes drömlägenhet nära till hennes nya jobb i ett bra område. Varje månad betalar hon sin hyra med Bitcoin. Hyresvärden noterade att några av hennes betalningar spåras tillbaka till ett lagligt online-casino. Hyresvärden avskyr sådana spel och beslutar sig för att inte förnya Ramonas hyreskontrakt. Hade Ramona betalat med Monero istället hade hyresvärden inte kunnat gå igenom vart hon fått sina pengar ifrån och diskriminerat henne baserat på det. 

Transaktions-säkerhet/integritet
Lars säljer en gitarr till en främling och ger köparen en Bitcoin-adress från hans spar-plånbok. Köparen kollar hans adress och ser den stora summan Lars har sparat och väljer att råna Lars under pistolhot. Om Lars hade använt sig av Monero hade köparen inte kunnat se att Lars hade mycket pengar. 

Befläckade mynt
Tina säljer lite av hennes konst online för att spara till college. När hon betalar sin undervisning får hon ett meddelande från skolan där det står “Betalning ogiltig”. Hon var ovetande om att några av hennes målningar köptes för Bitcoins som var stulna under en hacker-attack på en kryptohandelsplats förra året. Eftersom skolan avvisar betalningar från Bitcoins som är svartlistade så vägrar de att markera räkningen som “betald”. Tina är nu i en svår position, hennes Bitcoin som hon samlat ihop har redan skickats ut från hennes konto men räkningen är obetald. Hela situationen hade undvikits om hon sålde hade sålt sina tavlor för Monero istället eftersom Monero är fungibel.

Avslutning

Är du en person som värdesätter din integritet högt och letar efter en alternativ valuta vars community hela tiden jobbar med att utveckla valutan ytterligare med full prioritet på att hålla valutan decentraliserad och privat kan Monero vara något för dig. Monero-communityn är aktiv och allt arbete på kedjan utförs av personer som brinner för samma sak. Avslutningsvis kommer ett roligt (och delvis sant) citat som förekommer i Monero-communityn:

Monero is what Bitcoin-noobs thought they bought.

Knapp, skrolla upp
Sök