Toppfält: innehåll

Kryptovalutor är samlingsnamnet för alla valutor som är byggda på tekniken som kallas Blockchain. Det är en ny spännande värld där vi ser hur ett helt nytt finansiellt system håller på att byggas upp.

För dig som är helt ny inom kryptovalutor kan det vara svårt att veta vart du ska börja. Här försöker vi hjälpa dig att på ett enkelt och intressant sätt få grundläggande kunskaper om kryptovalutor. 

I avsnittet “Om kryptovalutor” hittar du flera olika underkategorier. Är du nyfiken och kanske inte så insatt i vad kryptovalutor är rekommenderar vi att du börjar med avsnittet “Vad, Hur, Varför?”. Där förklarar vi vad en kryptovaluta är för något, hur tekniken runt kryptovalutor och blockkedjor fungerar och till sist varför kryptovalutor finns och kommer att behövas i framtiden.

Efter att du läst det avsnittet så kan du fortsätta med att fördjupa dig lite mer i de “Olika segmenten” som kryptovalutor kan kategoriseras under. 

Känner du att du redan har grundläggande kunskap om vad kryptovalutor är kan du hoppa direkt till “Handel med kryptovalutor”. Där förklarar vi i enkelhet om fördelar respektive nackdelar med certifikat jämfört med att äga den riktiga valutan. Vi presenterar även kort några av de större och mest pålitliga handelsplatserna. 

Därefter rekommenderar vi avsnittet om “Förvaring och säkerhet”. Där får du läsa om hur du förvarar dina kryptovalutor på ett säkert sätt och lära dig viktiga grundregler om privata och publika nycklar. 

Avsnittet “Passiv inkomst” är för dig som besitter grundläggande kunskaper om kryptovalutor. Du kanske har köpt en del kryptovalutor men de bara ligger där? I detta avsnitt får du tips om hur du kan få dina valutor att jobba för dig, du kan se det som en form av direktavkastning som i en del aktier. 

Det finns även ett avsnitt om “Argument mot kryptovalutor” och ett avsnitt om en av grundpelarna i hela kryptoekosystemet: “Stablecoins”.

Vi har även ett avsnitt om “Allmän säkerhet” där vi skriver om hur du bör tänka och vad du kan göra för att öka din datasäkerhet och särskilt din säkerhet vid handel och hantering av kryptovalutor. 

Har du gjort vinster från kryptovalutor som du köpt kan du kolla in avsnittet “Skatt”. Där får du grundläggande kunskaper om hur kryptovalutor beskattas och hur du deklarerar.

Knapp, skrolla upp
Sök