Toppfält: innehåll

Kryptovalutor använder sig av något som kallas Publik Nyckel Kryptografi (PNK), eller asymmetrisk kryptering. Det är ett kryptografiskt system som använder sig av två olika typer av nycklar.

 

Publika nycklar – nycklar som andra kan få se.

Privata nycklar – nycklar som aldrig bör delas till någon annan.

Digital tjuv

Ett känt uttryck i kryptovärlden är

“Not your keys, not your coins”,

som trycker på hur viktigt det är att ha sina kryptovalutor i egna krypto-plånböcker eller “Wallets”.

Publika och privata nycklar är det som gör att vi kan skicka och ta emot kryptovalutor utan att vi behöver en tredje part som verifierar transaktioner.

Publika och privata nycklar

En publik nyckel tillåter oss att ta emot transaktioner. Det är en krypterad kod som är parad till en privat nyckel. Medan vem som helst kan skicka transaktioner till den publika nyckeln, så behöver vi den privata nyckeln för att kunna låsa upp och bevisa att ví är ägaren av kryptovalutan som är skickad till den publika nyckeln.

En privat nyckel kan se ut på lite olika sätt men är alltid en stor och lång kod för att göra det så svårt som möjligt att hacka. Det kan både vara bokstäver, siffror eller ett visst antal ord i en viss ordning.

Exempel

Erik har köpt Bitcoin på en handelsplats och ska nu skicka sina Bitcoins till sin egna plånbok. I sin egna plånbok som Erik har på sin mobil, så har han en publik adress (publik nyckel) och en privat nyckel. Han skickar sina Bitcoins till den publika adressen. För att få tillgång till sina Bitcoins som han precis skickat över behöver han sin privata nyckel.

Egen plånbok

Så varför är det viktigt att ha sina kryptovalutor i egna plånböcker?

När du har handlat kryptovalutor på en handelsplats så ligger dina kryptovalutor i plånböcker som handelsplatsen har den privata nyckeln till. Det betyder kort och gott att om säkerheten på denna handelsplatsen skulle äventyras så finns det risk att hackare kommer åt privata nycklar, vilket kan leda till att de kommer iväg med dina kryptovalutor. Det finns då inget sätt att få tillbaka dem.

Därför förespråkar vi alltid att man ska ha sina kryptovalutor i egna plånböcker där bara en själv ansvarar för den privata nyckeln. Då finns det ingen risk att dina kryptovalutor äventyras.

Plånbok

Vilken plånbok?

Att veta vilka plånböcker man ska ha till vilka kryptovalutor är inte det lättaste. Har man flera olika kryptovalutor så blir det oftast flera olika plånböcker, vilket innebär flera privata nycklar att hålla reda på.

Vi på Kryptoportföljen förespråkar starkt att man använder sig av en hårdvaruplånbok. Det finns lite olika hårdvaruplånböcker, en av de vanligaste är Ledger.

Ledger Nano X

Ledger utvecklar hårdvaruplånböcker som erbjuder högsta nivån av säkerhet för kryptovalutor.

De stödjer ett stort antal kryptovalutor vilket betyder att man slipper krånglet av att hålla reda på massa olika privata nycklar. Du får en privat nyckel till din Ledger, och din Ledger i sin tur tar hand om alla privata nycklar (med full enkryption) till de olika kryptovalutorna du väljer att ha på din Ledger.

Du kan köpa en Ledger Nano X direkt via Ledgers hemsida. 

Om det är så att någon kryptovaluta du äger inte stöds av Ledger så brukar de flesta projekten skriva på sina hemsidor vilka plånböcker de själva rekommenderar.

Majoriteten av de valutor vi skriver om stöds av Ledger, om inte så skriver även vi en rekommendation vilken plånbok som vi tycker ska användas.

Knapp, skrolla upp
Sök