Toppfält: innehåll

Det här med kryptovalutor och skatt kan vara lite förvirrande och ibland till och med kännas lite läskigt, men det behöver det inte vara. Här har vi tagit information från Skatteverkets egna riktlinjer för kryptovalutor och förenklat dem.

När ska du som privatperson deklarera för dina kryptovalutor?

Du är skyldig att deklarera om du har: 

  • Sålt en kryptovaluta
  • Bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
  • Bytt en kryptovaluta mot en FIAT-valuta (ex. USD, EUR, SEK)
  • Betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa)
  • Lånat ut en kryptovaluta
  • Använt kryptovaluta som spelinsats

Du redovisar detta på bilaga K4 under avsnitt D, som du lämnar in tillsammans med din inkomstdeklaration. 

Här är Skatteverkets egna exempel på hur det kan se ut när man fyller i blanketten.

Det här är väldigt lätt om du bara har gjort några få långsiktiga investeringar där du vet ditt exakta omkostnadsbelopp. 

Omkostnadsbelopp = det belopp som du köpt din kryptovaluta för omräknat till SEK.

Du behöver kunna styrka omkostnadsbeloppet med till exempel kvitton eller originalkontoutdrag från växlingsföretag (handelsplatser).

Försäljningspris = det belopp du säljer din kryptovaluta för omräknat till SEK. 

På exemplet ovan ser vi en person som köpt 0,4 Bitcoins för 17,143kr, vilket då är omkostnadsbeloppet. Personen har sedan sålt sina 0,4 Bitcoins för 40,000kr, vilket då är försäljningspriset. Detta resulterar i en vinst på 22,857kr som beskattas 30%. Skatten i detta fall hamnar alltså på 6,857kr. 

En förlustaffär är avdragsgill till 70%. Det betyder att om din förlust är 100,000kr så får du dra av 70,000kr. 

Däremot har du ej rätt till att göra förlustavdrag om du har förlorat dina kryptovalutor i samband med en hackerattack eller att du har tappat bort dina privata nycklar. 

Men vad händer om du däremot har 100-tals transaktioner med olika kryptovalutor och kanske köpt och sålt flera kryptovalutor mot varandra vid olika priser? Då är det lätt att tappa kontrollen över alla transaktioner.  

Det är faktiskt inte så farligt som det låter. Nu finns det flera företag som erbjuder tjänster där de använder sig av program som enkelt räknar ut hur mycket skatt du ska betala.

Programmen fungerar så att du hämtar ut ett utdrag/api-nyckel från din handelsplats. Utdragen innehåller all information om dina transaktioner som skett på den plattformen. När du bifogar dina api-nycklar i programmet så räknar det automatiskt ut hur mycket skatt du ska betala. Har du handlat på flera handelsplatser/plattformar är det viktigt att du hämtar api-nycklar från samtliga. 

Koinly erbjuder en tjänst där de hjälper dig att beräkna kapitalvinst och skatt på all din kryptohandel till ett bra pris. De hjälper dig även att fylla i en K4-blankett med en komplett skatterapport som följer skatteverkets riktlinjer. Kolla in dem här: https://koinly.io/sv

Knapp, skrolla upp
Sök