Toppfält: innehåll

Stablecoins är samlingsnamnet på alla kryptovalutor som är
designade för att hålla ett stabilt marknadspris. 

I och med att kryptomarknaden är relativt ny så innebär det att marknaden ofta är väldigt volatil, detta har skapat stor efterfrågan för digitala valutor som är immuna mot volatilitet på marknaden.

Det finns olika typer av Stablecoins där metoderna för att hålla valutan stabil varierar.

Stabil valuta

Fiat-backade stablecoins

Den absolut vanligaste metoden. Det betyder att den digitala valutan backas av fiatvalutor (oftast dollar) för att hålla sitt värde. Helst ska den digitala valutan vara 1:1 backad av riktiga USD på ett bankkonto. Det betyder att företaget som skapat den digitala valutan bara skapar fler tokens när det kommer in nya pengar som vill in i kryptoekosystemet.

Denna typ av struktur är centraliserad och kräver att skaparna av den digitala valutan kan visa och validera att det finns lika mycket pengar på bankkontot som det finns tokens.

När någon vill lämna kryptoekosystemet och föra över pengarna till sitt riktiga bankkonto så skickar hen sina tokens till företaget som i sin tur tar bort dessa tokens ur cirkulation och för över pengar från deras bankkonto till personen i fråga.

Exempel på stablecoins som använder sig av denna metod: Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD)

Råvaru-backade stablecoins

Denna metod fungerar på samma sätt som den ovannämnda metoden. Istället för fiatvalutor så backar man den digitala valutan med råvaror som har ett värde i den “riktiga världen”. Vanligast är guld.

För ett guld-backat stablecoin så kan till exempel 1 token = 1 gram av guld. Det fysiska guldet förvaras sedan i ett valv.

Exempel på stablecoin som använder sig av denna metod: Digix Gold Tokens (DGX)

Kryptovaluta-backade stablecoins

Vissa stablecoins är peggade till kryptovalutor istället för fiatvalutor eller råvaror. För att hålla sådana tokens stabila använder dessa projekt sig av en metod där de låser in kryptovalutor till ett högre värde än 1:1 som säkerhet samtidigt som de använder sig av olika stabilitetsmekanismer.

Vill du lära dig mer om denna typ av Stablecoin rekommenderar vi att kolla in valutan DAI.

DAI är ett stablecoin som skapas i Maker DAOs ekosystem. https://makerdao.com/en/

Algoritmiska stablecoins

Denna typ av stablecoin använder sig inte utav någon säkerhet, utan istället använder de sig av algoritmer som kontrollerar utbudet av antal tokens i cirkulation för att hålla priset till en förutbestämd nivå. Målet med dessa tokens är att hålla ett stabilt värde genom att automatiskt minska eller öka utbudet efter hur marknaden beter sig.

Exempel på stablecoin som använder sig av denna metod: Ampleforth (AMPL), Haven Protocol (XHV/xUSD)

Knapp, skrolla upp
Sök