Toppfält: innehåll

Alla olika investeringar du äger blir tillsammans din portfölj och det går att bygga upp en portfölj på oändligt många sätt.
Här förklarar vi lite hur vi tänker när vi bygger en portfölj. 

Först och främst använder vi oss av det tråkiga men ack så viktiga ordspråket att man inte ska ha alla ägg i samma korg. Detta gäller hela vägen i sparandet, från de stora innehaven till de mindre.

Är du helt ny med att investera så rekommenderar vi att ha minst två månadslöner kontant på ditt bankkonto ifall något utöver det vanliga skulle hända. Det är inte kul att behöva gå ur positioner i panik för att något oförväntat har hänt. Dessutom måste man betala onödiga courtage och transaktionsavgifter. Det är även bra att ha pengar på kontot ur en psykologisk aspekt, ett litet övertag på marknaden. Mer om det senare.

Det viktigaste:
investera aldrig pengar du inte har råd att förlora. 

Vi på Kryptoportföljen anser att en portfölj ska innehålla ungefär
20 % kryptovalutor, 30 % aktier, 50 % fonder/metaller/kontanter. 

  • Krypto: SoV, Plattformar, DeFi, Privacy coins mm.
  • Aktier: Ett bra tips är att investera i flera olika företag med god framtidsutsikt vars produkt eller tjänst du själv använder eller kan tänka dig använda.
  • Fonder: Olika fonder. Ett exempel kan vara 50/50 på grön energi och tech.
  • Metaller: Guld, silver, platinum, palladium mm.
Diagramportfölj1

Beroende på hur risktålig du är och vad dina mål är så kan dessa procent självklart ändras på. Det är viktigt att komma ihåg att ju mer riskabla investeringar du väljer, desto längre tid bör du tänka dig att hålla investeringen innan du behöver sälja. Ska man till exempel snart köpa hus kan det vara klokt att undvika de mer riskabla investeringarna.

Kryptoportföljen

Eftersom vi valt att fördjupa oss inom kryptovalutor så kommer vi inte gå in mer på de olika aktie- och fondinvesteringar som finns utan istället skriva om det vi kan bäst.

Dessa 20% av din totala portfölj kan vara den absolut viktigaste delen. Vi ser kryptovalutor som framtidens finansiella marknad och som en hedge mot den traditionella marknaden och den penningpolitik som råder i dagens samhälle.

När vi bygger en kryptoportfölj så tycker vi att det är viktigt att majoriteten av ens kapital är i de största och mest etablerade kryptovalutorna.

Precis som när vi diversifierar den totala portföljen med kryptovalutor, aktier, fonder, metaller och kontanter så diversifierar vi även själva kryptoportföljen.

Till höger är ett exempel på hur en diversifierad kryptoportfölj kan se ut.

Vi skriver mer utförligt om Bitcoin, Ethereum och de olika segmenten här: Bitcoin, Ethereum, Olika segment.

Kryptoportföljdiagram1

Den största delen av portföljen är i Bitcoin då den är äldst, störst och den mest väletablerade kryptovalutan. Därefter kommer Ethereum som är det näst största nätverket.  Ethereum har bra fundamentala aspekter, ett aktivt team som ständigt jobbar med att utveckla nätverket och många olika projekt som använder sig av nätverket.

Man kan nästan se Ethereum lite som en fond eftersom man indirekt får exponering mot alla projekt som är byggda på Ethereum som “Layer 2-lösningar” eller för att de använder sig av ERC20-tokens och gas.

Sedan fortsätter vi med att fylla på med stora väletablerade projekt med bra fundamentala aspekter inom olika segment som Plattformar, DeFi och Privacy.

Vi på Kryptoportföljen tycker om att med de sista 10-20% av kryptoportföljen inverstera i små projekt som därav är mer riskabla men som har potential att ge en hög avkastning.

När vi köper sådana kryptovalutor går vi in med inställningen att det antingen går till 0 eller gör en 10-100x. Köper man för till exempel 10 000 kr så kan du förlora 10 000 kr men du har en potentiell avkastning på 1 000 000 kr. Det finns 1000-tals små kryptovalutor, det gäller att hitta de som har störst chans att slå igenom.

Som medlem får du ta del av olika små projekt som vi tycker är intressanta (kommer snart)

Marknadspsykologi

Tidigare nämnde vi att det är bra om man kan ha ett psykologiskt övertag på marknaden. Det viktigaste en investerare bör ha är bra psykologi till marknaden.

Det gör så att du kan hålla dig till dina långsiktiga planer utan att köpa något i ren FOMO när marknaden är dyr eller sälja något i ren rädsla på botten av marknadscykeln för att du tappat hoppet om dina investeringar och glömt din långsiktiga plan.

Därför är det viktigt att göra allt du kan för att du själv ska ha en sund inställning till dina investeringar och inte vara för emotionellt involverad.

Här är ett exempel från Wall St. Cheat Sheet på de olika känslorna du kan uppleva i en marknadscykel:

 

Så hur får vi ett psykologiskt övertag på marknaden?

  • Som vi nämnde ovan är det bra att har en del kontanter ifall något skulle hända
  • Investera aldrig mer än vad du har råd att förlora
  • Bygg en portfölj med större och tryggare projekt med starka fundamentala grunder inom olika segment av marknaden som du själv tror på.
  • Tänk långsiktigt

När du har ett långsiktigt tänk och litar på dina investeringar behöver du inte oroa dig för kortsiktiga händelser i marknaden.

Det är väldigt svårt att vara en daytrader men däremot tror vi att alla kan lyckas som långsiktiga investerare. Som daytrader tävlar du mot de bästa i världen och i största del bottar som inte har samma emotionella brister. Tänker du långsiktigt kan du istället njuta av de saker du gillar i livet utan att oroa dig över dina investeringar hela tiden.

Det finns många historier om personer som paniksålde Bitcoin runt $5000 vid “Corona-droppet” i mars 2020 i tron att få köpa tillbaka under $3000. Vi alla vet vad som hände efter det.

Sprid ut dina inköp och tänk långsiktigt

Förutom att hitta bra köpnivåer genom teknisk analys så rekommenderar vi tekniken DCA – Dollar Cost Average

Nedan är en prisgraf som visar varför långsiktighet är bra och varför det kan vara bra att köpa vid många olika tillfällen. (Vi har även märkt ut Corona-droppet på prisgrafen)

 

Om vi leker med tanken att du fick upp intresset för Bitcoin i slutet av 2017 och bestämde dig för att investera när priset stod i $15000. Du hade 100 000 kr att investera och köpte för allt på samma gång. I dagens datum hade din investering varit upp ca 120% (vilket fortfarande är bra). Däremot om du bestämde dig för att att köpa för 2000kr 1 gång varannan vecka så hade ditt genomsnittspris varit runt $7000-8000 vilket betyder att i skrivande stund hade din investering varit upp ca 300-360%.

“Compund interest is the eight wonder of the world. He who understands it, earns it, he who doesn’t pays it.” - Albert Einstein

 

En annan fördel med att vara långsiktig är Compound interest eller “ränta på ränta”. Denna metod gör så att du får en otrolig acceleration i ditt sparande desto längre tid du är i marknaden.

 

Ovan har vi ett exempel från investor.gov på en 20-årig investeringsperiod där initialinvesteringen är $10 000 och därefter ett månadssparande på $300 med en ränta på 10% om året. (OMX30 som är ett index av Sveriges 30 mest omsatta bolag hade en genomsnittlig avkastning på 12,49% per år mellan 1987-2019)

År 20 så är summan uppe i hela $273 465 istället för de $82 000 som man investerade under de 20 åren.

Staking och Yield-farming är något som växt fram de senaste åren i kryptovärlden. Det är ett sätt att få ränta på dina kryptovalutor genom att låsa in dina mynt/tokens under en viss tid eller genom att erbjuda likviditet på decentraliserade handelsplatser. Du kan läsa mer om det här. 

Bli medlem och ta del av våra veckobrev med analyser av kryptomarknaden och tips på intressanta projekt.

Priser

Medlemskap månad: 99kr

Medlemskap halvår: 539kr

Medlemskap år: 999kr

Läs mer

Knapp, skrolla upp
Sök